Credit: Daniel Bloss
Credit: Daniel Bloss
Credit: Daniel Bloss
Credit: Daniel Bloss
Credit: Daniel Bloss
Credit: Daniel Bloss

Publicat in

25 noiembrie 2014

Comentarii

1 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Festivalul Cetăților Dacice

Un spectacol în care istoria prinde viață!

Festivalul Cetăților Dacice, o marcă a Consiliului Județean Alba, se desfășoară în mod tradițional în apropierea sărbătorii de Sânzâiene. Anul acesta, pentru prima dată, festivalul, ajuns la ediția a VIII-a, a avut loc în comuna Ighiu, județul Alba, în perioada 20-22 iunie. Participanții la eveniment s-au putut bucura de un program diversificat care a inclus demonstrații de lupte cu reenactori, Focul lui Zamolxe, nimfele dacice, expoziții de machete rezeprezentând războaiele daco-romane și arme dacice, concert de orgă, concerte rock și concerte de muzică populară în aer liber, prezentare de vinuri, târg de meșteșuguri dacice, un concurs plin de culoare și umor între cele cinci echipe ale „cetăților dacice” din județ.

 

Dacă prima seară a festivalului a fost dedicată unui concert special de orgă susținut de Maria Abrudan, în biserica reformată, a doua seară a fost dedicată muzicii rock. Pe scena amplasată în centrul Ighiului au concertat trupele: Poarta 3 și Antinia Simion, Zadar, Black Star Band, seara fiind încheiată triumfal de trupa Cargo.

 

Dealul Măgulice s-a transformat sâmbătă, 21 iunie, într-un uriaș câmp de luptă între daci și romani. Aici au avut loc cele mai ample reconstituiri de bătălii daco-romane din România și pentru prima dată în istoria acestui gen de manifestări a avut loc un asalt de noapte. Un alt moment important al serii a fost aprinderea Rugului lui Zamolxe, în care a fost așezat trupul lui Decebal, după ce a fost decapitat. În timpul incinerării lui Decebal, Nimfele Daciei de la Zalău, i-au adus un omagiu, prin ritualuri ancenstrale și dans ceremonial.

 

Ultima zi a festivalului a fost dedicată Decatlonului Dacic. Cinci echipe, reprezentând localitățile din județul Alba, pe a căror rază se găsesc cetăți dacice, s-au întrecut în zece probe individuale și în echipă pentru câștigarea dreptului de a organiza următoare ediție a festivalului. Cele cinci echipe angrenate în concurs sunt: Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu și Săsciori.

 

Concursul, prezentat de Marius Vintilă, a fost condimentat cu parade ale luptătorilor și trupelor de reenactment, demonstrații de luptă și dresaj de șoimi, demonstrații ecvestre cu Denis Ștefan.

 

După o luptă strânsă, echipa din Cricău a obținut cel mai bun punctaj, reușind să aducă ediția a IX-a, din nou, în comuna lor.

 

Festivalul s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba

1 Comentarii

Trimite mesajul

Ioan Popa ● acum 1200 zile

Foarte tari baietii din Cricau! Au meritat din plin trofeul. In fiecare an merg la festival si desi e cam acelasi program nu ma plictisesc niciodata. Cele mai tari sunt luptele daco-romane si intrecerile. Dupa concerte nu ma prea dau in vant, dar au fost ok si ele

Copyright © 2014 www.turismalba.ro