Publicat in

09 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Anexele gospodăreşti tradiționale din județul Alba

Aceste tipuri de construcţii ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea s-au păstrat într-o formă neschimbată arhitectural şi funcţional, până în prezent

did my husband cheat blog.sitters4charities.org is my husband cheated on me

Şurile ocupă al doilea loc ca importanţă în gospodăria ţărănească, îmbinate de cele mai multe ori cu grajdul destinat adăpostirii vitelor sau a oilor. Nu este o noutate faptul ca acest tip de construcţie ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea s-a păstrat într-o formă neschimbată arhitecturală şi funcţională până în prezent, oferindu-ne un model foarte uşor de reconstituit.

 

Grajdurile din piatră sunt de diferite tipuri impuse de funcţie şi destinaţie, ilustrând elocvent ocupaţia de bază, aceea agro-pastorală a locuitorilor din zonă. Anexa caracteristică a zonei are planul bicelular. Într-un compartiment era grajdul în care se adăposteau vitele, iar în cel de-al doilea  era şura de mari dimensiuni în care intra un car încărcat cu fân ce se descărca în podul de peste grajd amenajat ca fânar.

 

Staulul. În zona piemontană a fâneţelor din Munţii Sebeşului întâlnim o multitudine de complexe pastorale, construite sub formă de ocol pătrat, pentru a apăra împotriva vânturilor puternice, mai ales în anotimpurile reci. Tot împotriva intemperiilor întâlnim staulul, construcţie ce a evoluat din ocolul poligonal de oi, datorită numărului mare de laturi a căpătat o formă aproape circulară,  numindu-se curte de oi rotundă. Este construit din cununi de bârne orizontale din lemn de brad pătrat în secţiune, încheiat în „coadă de rândunică” şi aşezate pe o talpă de piatră, acoperişul conic este confecţionat din şindrilă sau tablă.

 

Adriana Țuțuianu

Copyright © 2014 www.turismalba.ro