Publicat in

13 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Arte vizuale

O zestre culturală extrem de frumoasă s-a născut din hărnicia, înțelepciunea şi sensibilitatea celor care au trăit în aceste ţinuturi, numite, astăzi, Alba.

O zestre culturală extrem de frumoasă s-a născut din hărnicia, înțelepciunea şi sensibilitatea celor care au trăit în aceste ţinuturi, numite, astăzi, Alba. De departe, însă, cea mai concretă mărturie a spiritului profund religios aparţine zugravilor de biserici româneşti. Vreme de peste 200 de ani, nume ca Simion Silaghi, Simion Bălgrădeanul, Savu, Simion şi Toma au schimbat la faţă arta religioasă, prin picturile murale ale bisericilor ortodoxe de lemn şi zid din Apuseni. O completare esenţială a tabloului vine din partea meşterilor iconari, prin icoanele pe sticlă ale familiei Poienaru din satul Laz. Vestiţi în toată lumea pentru meşteşugul picturii pe sticlă, după cele mai vechi canoane, iconarii Poienaru au adunat, de-a lungul timpului, o colecţie impresionantă de icoane, obiecte de artizanat, ţesături şi piese de mobilier ţărănesc, coborâte parcă din basme.

 

Cât despre pictura laică a judeţului, este imposibil să nu fi auzit de Sava Henţia, maestru în pictură şi grafică, din Sebeşel. Marea sa operă a creat-o înainte de secolul al XX-lea, astfel că tablouri valoroase provin din timpul Războiului de Independenţă din 1877, în cadrul căruia a imortalizat scene unice. Pânze precum Soldat călare, Trecerea Dunării la Corabia sau Lângă lagărul din Calafat sunt mărturii tulburătoare ale acelor vremuri. Picturile lui pot fi admirate în încăperile Muzeului Municipal din Sebeș.

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro