Credit: Mihai Lazăr

Publicat in

10 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Cascada Pişoaia

O privelişte paradisiacă se dezvăluie într-o superbă pădure de fag. 

Fâşii de apă, ce se revarsă pe stâncă, coborând în trepte, peste rocă şi muşchi, se desprind în formă de evantai creând o perdea transparentă de stropi reci de apă. Este una din podoabele Apusenilor, ca decor de apă, verdeaţă și travertin (depuneri de calcită din apa care dizolvă calcarul).

 

De jur-împrejurul firului de apă (al cărui front de despletire atinge 25 m, pe o înălţime de 18 m) există un întreg covor de pajişti superbe, neobişnuite pentru această regiune, care te trimit cu gândul mai degrabă la vegetaţiile luxuriante ale tropicelor.

 

Cunoscută şi sub numele de Cascada de la Vidra, Nemeş sau Nemneş, este una dintre atracţiile principale ale Munţilor Bihor, mai ales pentru că se află pe direcţia de urcare înspre Muntele Găina, spaţiu legendar al dragostei.

 

Informaţii utile:

 

Categoria şi importanţa rezervaţiei: peisagistică; marchează un prag stâncos, spectaculos, alcătuit din calcare cristaline. Cascada mai este cunoscută în literatură şi sub numele de „Cascada de la Vidra” (M. Bleahu, P. Bordea, 1981), sau „Cascada Namneş” (Gh. Anghel şi colab., 1982), formă alterată de la  denumirea oficială a cătunului Nemeşi. 

 

Poziţia geografică. Rezervaţia se află în partea nord – vestică a Munţilor Metaliferi, pe versantul drept al cursului mijlociu al Arieşului Mic.

 

Coordonate: 46º21´45´´ lat. N; 22º52´40´´ long. E.

 

Căi de acces: din DN 75 în amonte de oraşul Câmpeni, la confluenţa celor două Arieşuri (Gura Apelor) se desprinde DJ 762, în lungul Arieşului Mic; după 13 km spre sud, în dreptul confluenţei pârâului Slatina cu Arieşul Mic, pe drumul comunei Nemeşi.

 

Suprafaţa şi limitele: 2,5  ha; rezervaţia se circumscrie pârâului ce dă naştere cascadei de cca. 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de cca. 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. Zona tampon trebuie limitată la o arie bilaterală cursului de apă, prevenind orice utilizare abuzivă sau deteriorare a acesteia. Pădurea din această arie ocrotită, dominant de fag, dar şi cu arbori izolaţi de răşinoase, trebuie să se bucure de un regim de neexploatare, de protecţie. 

 

Anul înfiinţării şi documentul de constituire: 1995 – Hotărârea Consiliului Judeţean Alba.

 

Situaţia administrativă: comuna Vidra, satul Nemeşi.

 

În rezervaţia naturală propriu-zisă se interzice:

-          păşunatul, pescuitul şi vânatul animalelor şi păsărilor sălbatice,

-          aprinderea focului şi distrugerea tablelor indicatoare;

-          practicarea turismului pe poteci neamenajate.

Copyright © 2014 www.turismalba.ro