Credit: Robert Katai

Publicat in

16 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Cascada Vârciorog

Un peisaj deosebit te așteaptă!

Vălul creat de miliarde de vapori de cristal, zgomotul inconfundabil al cascadei, un luminiș în care pădurea parcă s-a dat la o parte, este peisajul deosebit ce te așteaptă după o încântătoare plimbare de-a lungul pârâului Vârciorog, prin pădurea răcoroasă.

 

Informaţii utile:

 

Categoria şi importanţa rezervaţiei: geologică, peisagistică; reprezintă o impresionantă cădere de apă de la cca. 15 m, ce a săpat la bază o mare scobitură. Pădurea din jur amplifică pitorescul zonei.

 

Poziţia geografică. Cascada este situată pe valea cu acelaşi nume, afluent dreapta al Arieşului Mare, în versantul nord – estic al masivului Biharia, Munţii Bihor. Altitudine: 1140 m.

 

 

Coordonate: 46º28´55´´ lat. N; 22º41´38´´ long. E.

 

 

Căi de acces: din DN 75 Câmpeni – Ştei până la 2 km de Arieşeni, pe unde pe un drum industrial de exploatare (cca. 3,5 km) până la cascadă. Drumul însoţeşte Valea Vârciorog pe care o traversează de mai multe ori.

 

 

Suprafaţa şi limitele: 0,3 km2; rezervaţia strictă o constituie cascada propriu – zisă; în zona tampon, pădurea din jur.

 

 

Clima. Temperatura medie anuală este de 2 – 4 ºC, temperatura medie a lunii iulie 10 – 12 ºC, iar cea a lunii ianuarie -4 –  -6 ºC. Precipitaţiile medii anuale sunt de 1000 – 1200 mm

 

 

Anul înfiinţării şi documentul de constituire: 1995 – Hotărârea Consiliului Judeţean Alba.

 

 

Situaţia administrativă: comuna Arieşeni, satul Vamvuceşti.

 

 

În rezervaţia naturală propriu-zisă se interzice:

 

-          aprinderea focului şi distrugerea tablelor indicatoare;

 

-          practicarea turismului pe poteci neamenajate.

 

 

 

Copyright © 2014 www.turismalba.ro