Publicat in

27 noiembrie 2014

Comentarii

1 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Centrul Cultural Castel Sâncrai

Povestea castelului de la Sâncrai începe în secolul XIX și este legată de cea a familiilor nobiliare Kemeny și Banffy.

Istoria unei comori

Construit după un model renascentist, perfect simetric față de axa de acces, castelul a trecut printr-o primă etapă de extindere în 1890, când s-a ridicat corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expresie stilistică de baroc târziu, ușor eclectic, cu accente neoclasice.

 

Tot atunci, castelul a primit porticele din fațadele principale și secundare, frontoane baroce puternic decorate. Data celei de-a doua etape de extindere este incertă; atunci s-a ridicat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est și corpul lateral de nord, dând o cu totul altă siluetă vechiului castel.

 

În 1947, destinația clădirii a fost schimbată în azil de copii cu dizabilități, iar clădirea a suferit mari transformări interioare și exterioare, majoritatea de natură să deformeze aspectul inițial, dar mai ales să ducă la degradări majore, datorate lipsei de profesionalism în intervenții.

 

 

Restaurarea: o nouă viață

Restaurarea și refuncționalizarea castelului s-au făcut de către Consiliul Județean Alba, experții în patrimoniu ai instituției acordând o atenție aparte elementelor de autentic care au supraviețuit „vijeliilor istorice”. Au fost puse în valoare detaliile care s-au păstrat neatinse de a lungul anului și     s-au deschis spre utilizare publică noi spații, înainte nefuncționale, precum mansarda, devenită astăzi zonă expozițională.

 

Un asemenea detaliu original din arhitectura castelului s-a păstrat pe scara care duce în turnul octogonal; aceasta are un parapet din fier forjat cu un desen floral extrem de elaborat și decorativ, autentic și reprezentativ pentru stilul Art Nouveau. De acum, acest element se regăsește în sigla noului Centru Cultural Castel Sâncrai, un simbol care pune în valoare tradiția locală și promovează un viitor dedicat eleganței, culturii și excelenței.

 

 Dedicat evenimentelor culturale

Centrul Cultural Castel Sâncrai și-a deschis porțile cu scopul de a deveni o gazdă primitoare pentru evenimente culturale și conferințe, un spațiu care va promova excelența și valorile autentice, oferind un nou atu județului Alba în lista destinațiilor de turism economic și cultural din România.

 

Demisolul este caracterizat de o atmosferă aparte, intimă, fiind ideal pentru evenimente precum degustările de vin, și va fi amenajat ca vinacotecă cu cele mai bune producții ale zonei.

 

Dispune de o bucătărie care va fi complet utilată pentru a oferi toate condițiile necesare unor evenimente complexe.

 

Parterul, cu încăperile sale elegante, poate găzdui concerte, recitaluri, expoziții de artă sau conferințe, cu toată logistica necesară, de la instalații electrice complet noi până la accesul Internet wireless sau prin fir.

 

Mansarda este un spațiu al expozițiilor, cu sistem profesionist de lumini și o ambianță care va pune în valoare lucrările expuse, fie că vorbim despre expoziții de tablouri sau fotografie.

 

Domeniul castelului va fi amenajat pentru a putea găzdui evenimente outdoor de amploare, cu o capacitate între 2.000 și 5.000 de persoane

 

 

Centrul Cultural Castel Sâncrai

str. Poet Andrei Mureșanu nr. 100, loc. Sâncrai, municipiul Aiud,  jud. Alba

 

Telefon disponibil între orele 8:00-16:00:

0737 373 882

 

e-mail: castelsancrai@turismalba.ro

1 Comentarii

Trimite mesajul

Ioan Marian ● acum 1177 zile

Am descoperit aici un lucru uimitor: un castel care pare să respire un alt aer, un spațiu despre care putem spune cu adevărat că are o nouă viață, atât de diferit față de ruina în care ajunsese cu ani în urmî, înainte de preluarea sa de către Consiliul Județean. Este vizibil aici faptul că ne prețuim patrimoniul, restaurat cu multă grijă, și apreciez valoarea pe care acest castel o câștigă ca un spațiu dedicat excelenței și culturii

Copyright © 2014 www.turismalba.ro