Publicat in

30 octombrie 2013

Comentarii

1 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Cetatea Alba Carolina - întoarcerea în timp

Călătorul, oricât de grăbit, nu a încetat să fie fascinat de Cetate pentru că la Alba Iulia.

E nevoie doar de câteva ore petrecute la Alba Iulia pentru a te convinge că întoarcerea în timp este posibilă - un timp al regăsirii de sine într-un loc în care istoria a avut curajul să renască şi să trăiască din nou, la prezent: Cetatea Alba Carolina.


Călătorul, oricât de grăbit, nu a încetat să fie fascinat de Cetate pentru că la Alba Iulia fiecare piatră respiră în ritmul celor mai bine de două mii de ani şi fiecare treaptă urcată sau coborâtă, fiecare tunel străbătut, te conving cu fiecare secundă în plus că aici Istoria îşi retrăieşte gloria!
Tot ce vei găsi aici arată biruinţa oamenilor asupra timpului şi un fel unic, greu de egalat, în care oamenii au ştiut să transforme vremurile şi să le rezume într-un singur cuvânt: acum!
Frumuseţea locului, bunătatea şi înţelepciunea oamenilor, toate acestea fac din acest ţinut o ţară de legendă.

Dar toate, toate n-ar fi nimic fără Cetate! Pentru că inima oraşului este Cetatea Alba Carolina, locul în care trecutul are viitor!


După ani întregi de muncă şi restaurare, Cetatea Alba Carolina îşi arată adevărata valoare şi te aşteaptă cu toate porţile deschise, mai frumoasă ca oricând. Pregăteşte-te de o lecţie de istorie total neconvenţională, trăită pe viu, alături de oamenii şi personajele care au scris-o şi înfăptuit-o, în locurile binecuvântate în care Cetatea Alba Carolina respiră aerul istoriei.


Cetatea bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738 în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Autorităţile habsburgice au văzut în noua fortificaţie una cu un rol important, atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, dar şi de consolidare a puterii lor în teritoriile ocupate. Astfel, urma să devină fortificaţia principală a Transilvaniei, mai ales că era construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez, mareşalul Vauban. Fortificaţia bastionară de la Alba Iulia este apărată de trei sisteme de fortificaţii. Acestea adoptă forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată, caracteristică cetăţilor de acest tip.


Bastioanele cetăţii le regăsești astăzi, la fel ca la începuturi, purtând aceleaşi nume ca şi în trecut: Trinitatea – cel mai mare bastion, putând fi recunoscut după blazonul încoronat cu câmpuri multiple şi frunze de acant -, Sfântul Ştefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano şi Sfânta Elisabeta.


Traseele turistice ale Cetăţii Alba Carolina, concentrează, în derularea lor, principalele puncte şi monumente istorice: Traseul celor Trei Fortificaţii, care conţine elemente istorice din trei epoci diferite, Traseul Eroilor Neamului, Traseul de Nord, Traseul Porţilor Cetăţii. Indiferent pe care dintre ele te duc paşii, vei găsi o poartă mereu deschisă spre un trecut glorios pe care prezentul îl respectă întocmai.
Îţi mulţumim pentru că ai ales Cetatea Alba Carolina pentru o călătorie în trecut şi pentru o altfel de lecţie de istorie, mai uşor de înţeles pentru că a fost trăită, nu doar citită. Vom fi onoraţi să te primim, din nou şi din nou, ori de câte ori paşii te vor purta prin Transilvania.

1 Comentarii

Trimite mesajul

Sandu Vasile ● acum 1212 zile

Ne vom intoarce in acest loc plin de istorie... A fost o vacanta minunata la Alba Iulia. Va multumim !

Copyright © 2014 www.turismalba.ro