Publicat in

26 noiembrie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Cetatea dacică de la Căpâlna

Un edificiu extrem de important pentru identitatea istorică a Transilvaniei este cetatea dacică de la Căpâlna, din Munții Șureanu. 

Ridicată la mijlocul secolului I î.Hr., cel mai probabil de către Burebista, regele dacilor, cetatea era unul dintre punctele esențiale în lanţul de apărare a principalelor treceri peste munți spre capitala Daciei, Sarmizegetusa.

 

Cetatea a fost ocupată de către romani în primul război dacic (101-102), prin asalturile cavaleriei maure conduse de Lussius Quietus. Trupele sale au urcat prin pasul Turnu Roșu, au cucerit Tilișca, Căpâlna, îndreptându-se spre Sarmizegetusa. Cetatea de la Câpâlna a fost, pentru 300 de ani, centru tribal, după care a făcut parte din reţeaua de apărare a capitalei Daciei.

 

Azi, cetatea se află în ruine. Cele 20 de secole, precum şi un incendiu din timpul celui de-al doilea război cu romanii, din 106, şi-au pus serios amprenta peste fortificație. Astfel, din ceea ce era odată cetatea falnică a dacilor, se mai pot vedea rămăşiţe de ziduri, ca nişte colţi de piatră, apoi trei şanţuri de apărare cu adâncimi variabile, grupate într-un platou oval.

 

Arheologii indică faptul că, pe lângă zidul exterior (perimetrul cetăţii fiind de 280 m), mai exista unul interior, unde se afla turnul-locuinţă. Nu lipsea nici turnul de veghe, precum nici cel de la poarta principală. Că aici au locuit daci o arată şi nenumăratele descoperiri arheologice, între care vase ceramice, dălţi, cleşti, vase de sticlă, o brăţară din pastă de sticlă, scripeţi, piese metalice de îmbrăcăminte, pinteni, pumnale, vârfuri de suliţe şi săgeţi. Cele mai multe se găsesc în colecția de arheologie a Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

 

Accesul spre cetate este relativ simplu. Pe șoseaua Transalpina, la ieşire din satul Căpâlna înspre Șugag, după pod, un indicator arată la dreapta drumul spre cetatea dacică de la Căpâlna, sit UNESCO. Singurul punct de acces este un drumeag şerpuitor, printre casele localnicilor, care, odinioară, o făcea mai uşor de apărat. Traseul de urcare spre cetate se face la pas, prin pădure, şi este semnalizat prin indicatoare şi marcaj pe copaci. Lungimea totală a traseului nu depăşeşte 2 km, iar durata lui, cu popasuri cu tot, maxim 1 oră şi 30 de minute. Atenție, însă, oricât ar părea de clar accesul, în aceste locuri te poţi pierde cu uşurinţă. Nu ezita să-i consulţi pe localnici în privinţa traseului. Traseul de urcare spre cetate este obositor pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu efortul pe munte. Nu grăbi pasul, menţine un ritm constant de urcare şi fă popasuri relativ puţine.

did my husband cheat blog.sitters4charities.org is my husband cheated on me
Copyright © 2014 www.turismalba.ro