Publicat in

06 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Diverse rețete

Bucătăria românească este denumirea pe care o poartă rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact de-a lungul istoriei.

Zamă (Ciorbă) de fasole boabe - (mazăre boabe) cu picior de porc

Ingrediente

  • 750 g fasole boabe
  • 100 g morcov
  • 50 g păstârnac
  • 500 g roşii răscoapte sau bulion
  • 1,500 kg picior afumat porc cărnos
  • 2 cepe
  • untură
  • tarhon din oţet
  • pătrunjel
  • boia dulce
  • 1 ou


Mod de preparare
Seara, se pune fasolea în multă apă să se umfle şi să se înmoaie. Dimineaţa, se pune la fiert fasolea şi ciolanul în cca 4 l apă rece. Se taie cepele, se rad morcovii, se taie păstârnacul, roşiille mărunt. Ciorba se spumuieşte. După o oră de fiert molcom, acoperit, se adaugă zarzavatul şi roşiile. Se dă în continuare la fiert cca o oră. Separat se pregăteşte chisătură cu ceapă, untură, boia dulce, tarhon din borcan ţinut în oţet. Se pune peste ciorbă şi se drege cu oţet, sare după gust, pătrânjel verde, ou.

 

Ardei umpluţi

Ingrediente

  • 450 g carne de porc tocată
  • 400 ml suc de roşii
  • 8 ardei pentru umplut
  • frunze de ţelină
  • 80 g orez
  • smântână
  • 100 g făină
  • boia
  • sare
  • piper
  • pătrunjel şi mărar
  • 1 ceapă
  • ulei
  • zeama de la o lămâie


Mod de preparare
Ardeii se curăţă de seminţe şi se spală. Carnea de porc se toacă şi se amestecă cu o ceapă călită în ulei, cu orez fiert pe jumătate, o jumătate de linguriţă de sare, piper şi pătrunjel. Se amestecă bine compoziţia până devine omogenă apoi se umplu ardeii, se aşează într-o cratiţă potrivită şi se toarnă alternativ suc de roşii şi apă. Se lasă să fiarbă la foc mic, acoperiţi, 45 de minute. După ce au fiert, se amestecă 100 g de făină cu 2 linguri de apă rece şi se adaugă sosului. Ardeii umpluţi se ornează cu frunze de pătrunjel tocat şi se serveşte cu smântână.

 

Zamă (Ciorbă) ţărănească de legume

Ingrediente

  • 2 l apă
  • 500 g. iaurt diluat cu apă
  • o mână de mazăre
  • o mână de fasole verde
  • 2 buc. cartofi
  • 1 buc. ceapă
  • 1 buc. morcov
  • 1 buc. pătrunjel
  • 2-3 buc. roşii
  • o legătură mărar
  • o legătură pătrunjel
  • sare


Mod de preparare
Se curăţă zarzavatul şi ceapa, se taie mărunt şi se pun la fiert în apa rece, împreună cu mazărea. Când începe fierberea, se adaugă fasolea. După câteva minute, roşiile date prin răzătoare se adaugă împreună cu cartofii. Înainte de a fi complet fierte, se sărează după gust, se toarnă iaurtul şi se adaugă verdeaţa.

 

Tocăniţă de viţel

Ingrediente

  • 1 kg carne de viţel
  • 4 cepe mari albe
  • 2 ardei graşi
  • sare
  • boia
  • foaie de dafin
  • unsoare
  • bulion
  • smântână


Mod de preparare
Ceapa tocată mărunt se prăjeşte în unsoare, se adaugă ardeii tăiaţi feliuţe. Urmează carnea tăiată cubuleţe şi se lasă să fiarbă în sucul ei, sub abur, până scade apa. Se pune boiaua şi se completează cu apă până ce se acoperă carnea. Se lasă să fiarbă la foc mic. Spre sfârşit se face un chelm şi se drege cu sare, bulion şi smântână.

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro