Publicat in

28 noiembrie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Domeniul Schiabil Şureanu

Cele două domenii schiabile ale județului – de la Șureanu, în Munții Șureanu și Arieșeni, în Munții Apuseni – s-au impus de ani de zile în conștiința publicului larg și fac, an de an, o bună promovare a județului încă de la prima ninsoare.

SCHI ȘI SNOWBOARDING ÎN ALBA

 

În județul Alba, iarna înseamnă schi și snowboarding. 

Un mare vis a devenit realitate pentru toţi cei care au sportul în sânge. Nouă pârtii de schi au fost deschise pe masivul Şureanu încă din ianuarie 2010, aducând sporturile de iarnă și în această zonă extrem de sălbatică, înaltă și puțin cunoscută de publicul larg. Aici, stratul de zăpadă naturală rezistă până la sfârșitul lunii mai, făcând din domeniul schiabil o țintă atât a amatorilor de ski ca agrement, cât și a iubitorilor de schi de tură.

 

Deși încă proaspăt în conștiința publicului larg, Domeniul Schiabil Șureanu este, deja, un nume puternic pe durata sezonului de iarnă. Pârtiile atrag săptămânal sute de schiori, dornici să le încerce, să le fotografieze și, ulterior, să le discute pe forumuri de specialitate. Fenomenul e explicabil: aflate la altitudinea de 2.010 m (pe locul doi după cele de la Sinaia), pârtiile de la Şureanu au o durată foarte mare a zăpezii (decembrie – aprilie). Astfel, Şureanu rămâne, uneori, singurul loc unde se poate schia, în ţară, în timp ce pe alte domenii schiabile din România iarba verde își face apariția.

 

Pârtiile de la Șureanu, dotate cu două teleschiuri și un telescaun, sunt dedicate oricărui tip de schior, având o dispunere excelentă pe platoul alpin. Variate ca dificultate și înclinaţie, ele conțin porţiuni de zăpadă tasată şi de mult-râvnita powder, ideală pentru snowboard și freeride. Pârtiile oferă trăiri inedite prin coborârea în golul alpin și panorame unice în Carpați (cu masivele Pătru, Retezat, Cindrel, Lotru și Parâng).

 

Stațiunea Vârtop – Arieșeni

 

Unul dintre cele mai sonore nume în istoria sporturilor de iarnă din România este Arieșeni. În ochii multora care și-au petrecut acolo concediile, Arieşeni e mai mult decât o staţiune. E un nume cu vechime, un nume care definește Apusenii fiindcă, fiindcă de el se leagă, concret, o parte importantă a turismului românesc.

 

În fiecare an, mii de schiori din toată țara sosesc pe pârtiile de la Arieșeni, pentru a se bucura de zăpada care, în sezoanele bune, durează aproape cinci luni. În plus, localnicii sunt ospitalieri, priveliștile sunt odihnitoare, infrastructura este satisfăcătoare, iar preţurile de cazare pot fi negociate.

 

Având în vedere orientarea nordică a pârtiilor de schi de la Arieşeni, durata medie a sezonului în care este posibilă practicarea sporturilor de iarnă se întinde din decembrie până în luna aprilie a anului următor. Vorbim aici atât despre pârtiile Vârtop 2 și Vârtop 1, cât și despre pârtia Piatra Grăitoare (județul Bihor), din imediata vecinătate. La prima vedere, cele trei par să formeze același domeniu schiabil, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei care schiază pe pârtiile Vârtop schiază, de obicei, și pe pârtia Piatra Grăitoare, din județul vecin. Un mic dezavantaj este că toate trei se găsesc la mică distanță de șosea, ceea ce implică frecvente aglomerații rutiere. Totuși, partea plină a paharului e dată de belșugul de omăt, care crește văzând cu ochii în această zonă.

 

ÎN ATENŢIA SCHIORILOR

 

Dacă vei schia în județul Alba, citește textul de mai jos. Sunt cele 10 reguli de circulație pe pârtii, adresate de Federația Internațională de Schi către toți iubitorii de zăpadă. Conform acestui „Decalog al schiorului”, regulile sunt:

 

1. Respectarea celuilalt. Schiorii şi utilizatorii de snowboard trebuie să se comporte astfel încât să nu pericliteze siguranţa personală şi a celorlalţi sau să cauzeze un prejudiciu.

 

2. Stăpânirea vitezei şi a modului de a schia. Viteza trebuie să fie corespunzătoare capacităţilor fizice, tehnice, echipamentului din dotare şi condiţiilor atmosferice şi de teren.

 

3. Prioritatea. Schiorul care vine din spate îşi va alege traseul astfel încât să-l ocolească şi să-l ferească pe schiorul aflat în aval.

 

4. Depăşirea. Se poate face pe oricare parte, ţinând cont de posibilele obstacole şi evoluţia celorlalţi schiori, păstrând o distanţă suficientă pentru a nu stingheri.

 

5. Asigurarea. După fiecare oprire şi la traversarea pârtiei, schiorul se va asigura atât din vale cât şi din deal pentru a putea schia fără a pune în pericol pe cineva.

 

6. Oprirea. Trebuie evitată staţionarea pe pârtie, în special în locuri înguste sau lipsite de vizibilitate. În cazul unei căzături, schiorul trebuie să elibereze pârtia cât mai repede cu putinţă.

 

7. Urcarea. Urcarea sau deplasarea fără echipament se va face pe marginea pârtiei.

 

8. Respectarea indicatoarelor. Trebuie respectate marcajele internaţionale de semnalizare instalate pe pârtie şi traseele de schi pentru agrement.

 

9. În caz de accident. Dacă un schior este accidentat, ceilalţi schiori sunt obligaţi să acorde ajutor. Trebuie anunţat Serviciul Salvamont şi se va acorda sprijin la transportarea accidentatului.

 

 

10. Identificarea. Fiecare martor sau participant la un accident trebuie să se identifice organelor abilitate, indiferent dacă este răspunzător sau nu.

Copyright © 2014 www.turismalba.ro