Publicat in

21 noiembrie 2014

Comentarii

1 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Festivalul-Concurs de muzică folk Ziua de mâine - ediţia a X-a

Festivalul de muzică folk "Ziua de mâine" este cel mai mare festival-concurs din ţară.

Perioada: 21-23 noiembrie 2014

Locaţia: Alba Iulia

Organizator: Consiliul judeţean Alba, Teatrul de Păpuşi "Prichindel", Asociaţia "Cultur'Art"

Site: www.folkalba.ro

Acces: biletele se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

 

La Alba Iulia, toamna înseamnă folk, aplauze și săli pline. Cea dea X-a ediție a celui mai important festival de folk din țară – Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” – tocmai s-a încheiat, în aplauzele a peste o mie de spectatori. Zece finaliști admiși în concurs, zeci de artiști consacrați și zeci de ore de folk – iată, pe scurt, rezumatul celei de-a X-a ediții a Festivalului „Ziua de Mâine” de la Alba Iulia.

 

În România, evenimentul este cel mai generos spațiu de expunere al tinerelor talente din folkul românesc și cea mai importantă întâlnire între publicul larg și marile nume din folkul românesc. Ajuns în 2014 la ediția a X-a, Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a devenit o marcă a județului Alba, fiind, de fapt, o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, în organizarea căruia se află.

 

Festivalul a avut nu trei, ci patru zile, dintre care prima a început cu spectacolul de teatru După melci, pe muzica lui Nicu Alifantis, cântată live de însuși Alifantis. După melci a fost, de altfel, prima producție a festivalului. Apoi, vineri și sâmbătă, s-a desfășurat concursul tinerilor folkiști, la Casa de Cultură a Sindicatelor, urmat de concertele celor mai importante nume din folkul românesc – Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieș, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea, Mircea Rusu, Țapinarii, Vali Șerban. Totodată, fiecare zi de festival s-a încheiat, târziu în noapte, cu party-urile din Art Café Downtown, unde gazdă a fost folkistul Adi Bezna, împreună cu invitații săi „PIC-uri de folk”, „Good Day” și Tică Lumînare. De asemenea, pentru a marca celebrarea celor zece ediții, în 2014 programul a fost îmbogățit cu recitalurile celor care, de-a lungul timpului, au câștigat concursul festivalului. Astfel, fiecare seară a început cu concertele lui Silvan Stâncel, Grupul Litua, Alexandra Sidor, Alexandra Andrei, Cosmin Vaman și Mihai Boicu.

 

 

Zece ediții de folk în Alba Iulia (2005 – 2014) înseamnă, de fapt, zece etape de repunere în primplan a unui gen muzical care, acum 10-15 ani, se afla într-un nedrept con de umbră. Au spus-o atât „greii” folkului românesc care au concertat la Alba Iulia în 2014, cât și tinerii concurenți ai festivalului, care s-au simțit integrați într-un fenomen din ce în ce mai consolidat și prețuit de către public. Este, în primul rând, meritul Consiliului Județean Alba, care a creat acest festival din dorința de a promova o cultură esențială pentru spiritul românesc: folkul autentic, folkul tânăr.

1 Comentarii

Trimite mesajul

Vali Șerban ● acum 1212 zile

E foarte interesant că, în primul rând, conform regulamentului festivalului, nimeni nu poate concura a doua oară dacă a câştigat Marele Premiu al Festivalului. Aşadar avem nouă câştigători în nouă ediţii, iar faptul că șase dintre ei vor susţine recitaluri în galele de vineri, sâmbătă și duminică ne arată că mai mulţi dintre cei ce au câştigat au reuşit în aceşti ani să păstreze legătura cu scena muzicii folk. Acest lucru ne dă satisfacţie! Chiar și în cazul în care ar fi fost numai un concurent care să-şi asume cariera de muzician, pentru noi tot ar fi fost un câştig. E un câştig cert atât pentru festival, cât şi pentru muzica folk, pentru cea de-a şasea generaţie a muzicii folk... Și am în vedere şi faptul că pe aceştia i-am întâlnit în multe spectacole din ţară, nu doar la Alba Iulia, ca invitaţi. Laureaţii de la festivalul albaiulian sunt activi ca nume de scenă.

Copyright © 2014 www.turismalba.ro