Publicat in

10 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Fierăritul

Deoarece aici au fost aduşi colonişti germani specializaţi în extragerera şi prelucrarea fierului, locuitorii zonei au trăit de pe urma acestui meşteşug.

Fierăritul s-a dezvoltat cu precădere în zona Rimetea (Trascău), deoarece aici au fost aduşi colonişti germani specializaţi în extragerera şi prelucrarea fierului, locuitorii zonei au trăit de pe urma acestui meşteşug, iar produsele lor de o calitate deosebită s-au bucurat de aprecieri unanime într-o arie de desfacere care depăşea limitele Transilvaniei.

 

 

Pentru nevoile agriculturii, ca şi ale altor îndeletniciri, s-au produs: fiare de plug, sape, lopeţi, furci, bărzi, topoare, securi, coase, ciocane, amnare, potcoave, scăriţe pentru şa, chingi şi inimi de căruţă, cercuri pentru roţi, clopote şi clopoţei.

 

Pe lângă formele armonioase în întregul lor morfologic şi funcţional, înainte de călire, uneltele de fier sunt împistrite, gravate sau stanţate, cu ajutorul unui model cuprinzând un semn sau o grupă de semne, lucrate anume de fiecare meşter. Deoarece ornamentele respective constituiau marca celui care producea obiectele sau uneltele respective, ele trebuiau să difere de la meşter la meşter, gravarea sau ştanţarea uneltelor de metal izvora dintr-o necesitate practică, funcţională, cu scopul de a conferi o garanţie a uneltei făurite de fiecare în parte.

 

Trecere de la semnele iniţiale la decorul propriu-zis a parcurs un proces de repetiţie şi de combinare a elementelor şi motivelor ornamentale bine conturate, de obicei geometrice, cu remarcabile valori estetice.

 

 

Adriana Țuțuianu

Copyright © 2014 www.turismalba.ro