Publicat in

06 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Gastronomie săsească

Gastronomia, înțeleasă ca studiu al relației dintre cultură și alimentație, nu poate lipsi din descrierea monografică a unui popor.

Gogoşi săseşti

 Ingrediente

  • 1kg făină
  • 4 gălbenuşuri
  • 1 cub drojdie
  • 4 linguri ulei
  • 2 linguri zahăr
  • lapte


Mod de preparare
Se pune făina într-un vas împreună cu zahărul, gălbenuşurile, drojdia amestecată cu lapte, se amestecă, iar la sfârşit se adaugă uleiul. Aluatul se întinde pe planşetă şi se taie cu paharul. Gogoşile se coc în ulei încins, folosind o andrea pentru a le întoarce. (Jidvei)

 

Conopidă la cuptor

 Ingrediente

  • 500 g conopidă
  • două cepe
  • un căţel de usturoi
  • o lingură de unt
  • 500 g şuncă
  • sare, piper negru măcinat
  • 200 g smântână
  • două ouă
  • 100 g caşcaval


Mod de preparare
Conopida se curăţă şi se fierbe în apă cu sare. Se strecoară şi se lasă să se scurgă apa, apoi se pune într-un vas. Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se toacă. Se încinge untul într-o cratiţă în care se călesc cepele şi usturoiul. Se adaugă şunca tăiată în feliuţe. După trei minute se răstoarnă totul peste conopida din vas. Se amestecă smântâna cu ouăle şi caşcavalul şi se toarnă peste legume. Se presară sare şi piper după gust. Se coace în cuptor timp de 20 de minute, până când compoziţia se rumeneşte.

 

Omletă săsească

 Ingrediente

  • doi-trei cartofi
  • 4 ouă
  • sare, piper, paprika
  • un pahar de bere
  • o ceapă
  • 200 g kaizer
  • pâine


Mod de preparare
Se prăjesc cartofii tăiaţi în cuburi. Ouăle se bat cu sare, piper, paprika şi se adaugă berea. În tigaie se căleşte o ceapă mică şi se adaugă şi kaizerul. Se condimentează cu sare şi piper. Se adaugş cartofii prăjiţi şi se amestecă, după care se pune compoziţia. Deasupra se presară nişte cubuleţe dintr-o felie de pâine. Se pune capacul peste tigaie şi se lasă aproximativ 15 minute la foc mic.

 

Budincă de nuci

 Ingrediente

  • 140 g zahăr
  • 6 ouă
  • 190 g nuci
  • coaja de lămâie, scorţişoară, cuişoare
  • 80 g pesmet
  • 10 ml rom


Mod de preparare
Gălbenuşurile se bat cu zaharul, coaja de lămâie, 140 g nuci măcinate, scorţişoara şi cuişoarele. Albuşul se bate spumă şi se amestecă uşor cu pesmetul ţinut în rom. Se amestecă cele doua compoziţii la bain-marie, amestecând continuu până când se formează o cremă groasă. Se lasă să se răcorească, apoi se răstoarnă şi se ornează cu restul de nucă tăiată mărunt.

Copyright © 2014 www.turismalba.ro