Publicat in

05 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Gastronomie dacică

Se pare că geto-dacii, dar nu numai ei, ci şi celelalte ramuri tracice, aveau o alimentaţie diversă, dar în care produsele vegetale deţineau primul loc.

 

Oaia îngropată

Se taie oaia. Nu se ia blana jos. Se goleşte de organe şi se umple cu mere pădureţe şi verdeţuri. Se îmbracă animalul în lut folosit pentru cărămidă şi ţiglă de preferinţă, un strat nu prea gros. Se face o groapa şi se face jar destul de gros. Se pune oaia pe jar şi se îngroapă în pământ (eventual se lasă capul afară). Se lasă 8-9 ore. Se scoate din groapă şi se sparge lutul de pe oaie. Lutul va cădea cu tot cu blană. Mirosul nu e prea atrăgător dar carnea are un gust delicios.

 

Zeama

Se face foarte simplu prin fierberea legumelor şi a verdeţurilor şi acrirea ei cu boabe de struguri verzi. Se sărează după gust şi uneori se pune miere de albine.

 

Sloi de oaie

3kg carne tăiată în bucăţi cât pumnul, 3 oase mari sparte, sare, piper, 1 căpăţână usturoi pisat, măruntaie de oaie, seu. Se fierb oasele cam 2 ore, se scot şi se pune în locul lor carnea şi măruntaiele. Se adaugă sare şi piper şi se fierb până se fărâmă. Nu se amesteca în ceaun deloc. Când apa a scăzut se pune usturoiul pisat şi se mai dau două clocote. În unele locuri se stinge cu seu de oaie dar se poate şi fără că e mai puţin greţos. Amestecul obţinut se pune în băşica oii şi se lasă la rece pentru a se întări.

 

Maioş

Se fierbe ficatul şi şoricul cu sare, piper şi usturoi. Se toacă mărunt şi se pune cimbru după gust apoi se pune în maţele curăţate anterior cu puţină zeamă în care a fiert. Se afundă scurt în apa fiartă, se lasă la zvântat 2-3 zile la rece şi apoi se afumă.

 

Pastramă din diverse cărnuri

Se pun în vas bine închis straturi de sare grunjoasă şi carne şi se lasă 20 zile timp în care se rotesc straturile astfel încât cel de deasupra să ajungă la fundul vasului. După 20 de zile se scoate carnea şi se pune la desărat schimbând apa cam la 5 ore. Pentru a vedea dacă s-a desărat suficient se taie o bucată de carne pe lăţime şi dacă întreaga secţiune are aceeaşi culoare însemnă că e desărată. Se opăreşte în apă cu oţet cam 1 parte oţet la 10 părţi apă. Se prepară separat un baiţ din 100 ml apa, 100 ml vin alb, 10 căţei usturoi românesc, 5-6 linguri cimbru, 1 lingură piper negru.

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro