Publicat in

06 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Gastronomie romană

La romani, masa de seară, cea mai importantă masă a zilei, avea loc la ore diferite, ele depinzând de condiţiile sociale şi de ocupaţiile lor. În principiu cina avea loc la sfârşitul zilei de muncă, ceea ce pentru un mic cultivator sau pentru un meşteşugar însemna spre seară; pentru oamenii de afaceri, oamenii politici, pentru cei care aveau treabă la tribunal, masa de seară începea între orele a noua şi a zecea, dar existau şi excepţii.

Sala Cattabia

Piper, izmă, ţelină, busuiocul cerbilor uscat, brânza de vacă, seminţe de coconar, miere, oţet, garum, galbenuşuri de ou, castraveţi şi apă proaspătă. Pâinea după ce a fost înmuiată în apă oţetită, se stoarce şi se pune împreună cu brânza de vacă şi castraveţii într-o cratiţă, presărându-se seminţe de coconar. Se pun capere tăiate mărunt şi ficăţei de găină. Se stropeşte cu sos, se aşează într-un recipient cu apă rece şi se serveşte astfel.

 

GLOSAR

•COCONAR - Pin (Pinus pinea). Sămînță de pin. Arbore tropical din familia coniferelor care are o coroană în formă de disc. Semințele comestibile ale acestui arbore asemănătoare la gust cu alunele

•GÁRUM - sos de pește marinat cu diferite plante aromatice, folosit ca ingredient, foarte scump, în bucătăria romană.

•CAPERE - Arbust mediteranean cu flori mari, albe sau roşietice şi cu fructe comestibile

 

 Patina de zi cu zi

Bucăţi fierte de creier se pisează cu piper, chimion şi suc de silfium. Se gătesc la foc mic sau în apă caldă împreună cu garum, vin fiert, lapte şi ouă.

 

GLOSAR

•GÁRUM - sos de pește marinat cu diferite plante aromatice, folosit ca ingredient, foarte scump, în bucătăria romană.

•SILFIUM - Înrudit cu feriga, silfium era o plantă care în antichitate creştea doar pe ţărmurile Cyrenaicei (actuala Libia). Planta avea o mulţime de întrebuinţări gastronomice şi medicale. Luată o dată pe lună sub formă de tinctură, era foarte eficientă. Vestea despre proprietăţile extraordinare ale silfiumului s-a răspindit în toată lumea antică şi Cyrenaica a început să o exporte în cantităţi masive.

 

Gâscă fiartă fierbinte cu sos rece a la Apicius

Se pisează piper, leuştean, sămânţă de coriandru, izma, vîrnant, se toarnă garum şi puţin ulei şi se amestecă. Gâsca fiartă se usucă cu un şervet curat, se stropeşte cu sos şi se serveşte.

 

GLOSAR

•GÁRUM - sos de pește marinat cu diferite plante aromatice, folosit ca ingredient, foarte scump, în bucătăria romană.

•VIRNANT - Plantă erbacee aromatică cu frunze alterne și penate, cu flori galbene, dispuse în corimb, cu întrebuințări în medicină.

 

Pui de PARTIA

Se deschide puiul prin târtiţă şi se aranjează în careu. Se pisează piper, leuştean, puţin chimen, se toarnă garum şi se amestecă cu vin. Se aşează puiul într-un vas de Cumae şi se varsă sosul peste el. Se diluează suc de silfium proaspăt în apă călduţă şi se pune pe foc. După ce se presară piper se serveşte.

 

GLOSAR

•GÁRUM - sos de pește marinat cu diferite plante aromatice, folosit ca ingredient, foarte scump, în bucătăria romană.

•SILFIUM - Înrudit cu feriga, silfium era o plantă care în antichitate creştea doar pe ţărmurile Cyrenaicei (actuala Libia). Planta avea o mulţime de întrebuinţări gastronomice şi medicale. Luată o dată pe lună sub formă de tinctură, era foarte eficientă. Vestea despre proprietăţile extraordinare ale silfiumului s-a răspindit în toată lumea antică şi Cyrenaica a început să o exporte în cantităţi masive.

 

 

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro