Publicat in

06 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Gastronomie românească

Bucătăria românească este denumirea pe care o poartă rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact de-a lungul istoriei. 

Ceapă călită

 

 Ingrediente

•6 cepe

•unsoare

•slănină

•sare

 

Mod de preparare 

Se pune slănina tăiată feliuţe la prăjit, se scoate pe o farfurie. Se completează cu unsoare de porc în care se pune ceapa tăiată peştişori la călit. Se picură treptat apă şi se « mestecă » aproape continuu pentru a nu se prinde de fundul cratiţei. În momentul în care ceapa devine moale şi capătă o culoare maronie, înseamnă că este gata. Se pune sare după gust. Se serveşte cu mămăligă rece sau caldă.

 

 

Zupă (Supă) de pui cu usturoi (sau Zamă aită)

 

 Ingrediente

•un pui de casă

•1 ceapă tocată mărunt

•2 linguri de zarzavat de ciorbă (morcov, ţelină, gogoşari roşii daţi pe răzătoare şi frecaţi cu un pic de sare)

•2 linguri de ulei

•2 ouă

•200gr smântână

•4-5 căţei de usturoi

•orez

•pătrunjel verde

•1 linguriţă de zahar

•oţet

 

Mod de preparare

Se taie puiul în bucăţi cât mai micuţe se clăteşte bine cu apa rece şi se stoarce. Ceapa tocată fin şi zarzavatul de ciorbă se călesc câteva minute în ulei. Se adaugă 3 litri de apa rece şi carnea de pui. Se lasă totul să fiarbă la foc domol până când carnea de pui este bine pătrunsă, aproape că se desprinde de pe os. În acest moment, căţeii de usturoi se zdrobesc în zeamă şi se mai lasă să dea câteva clocote. Se adaugă câteva linguri de orez fiert separat. La final se adaugă linguriţa de zahăr. Se ia oala de pe foc şi se drege zeama cu ouăle bătute bine cu smântâna. Se adaugă după gust oţetul şi la final se presară pătrunjelul tocat fin.

 

 

Copyright © 2014 www.turismalba.ro