Credit: Mihai Lazăr
Credit: Mihai Lazăr

Publicat in

10 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Gheţarul Vârtop

Gheţarul Vârtop – celebra locuinţă a omului preistoric

Una dintre cele mai atrăgătoare peşteri din Estul Europei.

 

Se mai numeşte și Peştera Minunată, graţie belşugului de formaţiuni extrem de diverse şi de bine conservate (volumul gheţarului este de 1.600 metri cubi).

 

Deşi nu e ramificată ca Peştera Hodobana  sau înaltă ca Poarta lui Ionele, peştera de la Vârtop oferă un decor mai divers și mai intim, ca ambianță a încăperilor.

 

Peştera întâmpină ca o gură uriaşă de somn (5 m înălţime, 15 m lăţime), dincolo de care urmează o mulţime de bolovani, care se pierd în întunecimea peşterii. Încă de la intrare este uimitoare prin culoarele extrem de înguste prin care se străbate, treptat, cei 340 m ai peşterii. Nu este o lungime impresionantă, însă totul ţine de aventura înaintării. Se Urcă şi se coboră mereu, într-un mers strecurat, în genunchi, aplecat, printre pereţii umezi ai culoarelor.

 

Încăperile peşterii, fură privirea cu splendoarea ei de-a dreptul barocă: Sala Gheţarului (70 m lungime, 45 m înălțime), Sala Domului, Sala Minunilor şi Sala Mare (peste 100 m lungime), ornamentate cu coloane, stalactite, stalagmite, gururi (ochiuri de apă specifice peşterilor), scurgeri parietale (pe pereţii peşterii), acoperite cu gheaţă pe timp de iarnă.

 

Acces:

  • alt. 1.170 m, lungime 340 m, 46º32'30'' lat. N; 22º46'55'' long. E

  •  peșteră aflată în gestiunea Administrației Parcului Natural Apuseni

 

Cum se ajunge

Aflat în Parcul Natural Apuseni, în sudul Platoului Padiş, Gheţarul de la Vârtop este practic la graniţă cu judeţul Bihor. Important e să se ajungă la Gârda de Sus pe DN 75, pe ruta Abrud – Câmpeni – Albac, întrucât numai din Gârda există acces spre peşteră. Este vorba despre drumul DC 130, ce pleacă din centrul localității până la Gârda Seacă, de unde continuă până în satul Casa de Piatră. De la ultima casă, accesul se face pe o cărare nemarcată, ce intră spre vest în pădure.

Copyright © 2014 www.turismalba.ro