Publicat in

10 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Industria textilă

Ţesăturile decorative aduc un plus de frumuseţe locuinţei ţărăneşti sau oferă o mare varietate pieselor de port.

Numărul mare al uneltelor legate de industria casnică textilă realizate de creatorii în lemn ilustrează importanţa pe care pânza ţesută în casă a avut-o în realizarea pieselor de port sau a textilelor de interior în satele judeţului Alba. Ţesăturile decorative aduc un plus de frumuseţe locuinţei ţărăneşti sau oferă o mare varietate pieselor de port. În zilele noastre multe dintre aceste categorii de obiecte au dispărut, nemaigăsindu-şi locul în interiorul amenajat cu mobilier de factură industrială. Se mai păstrează însă obiceiul utilizării covoarelor şi feţelor de masă ţesute în casă, dar ele diferă prin stilul lor decorativ de cele tradiţionale.

 

Ţesăturile de interior au aici ca şi în alte zone ale ţării destinaţii diferite: unele acoperă patul, altele masa şi pereţii, în timp ce altele erau aşezate pe o rudă deasupra patului, formând astfel ansambluri decorative de un rafinament deosebit.

 

 

Torsul şi ţesutul fibrelor, precum şi confecţionarea pieselor de vestimentaţie sunt ocupaţii casnice care presupun un instrumentar de lucru adecvat. Astfel, plecând de la torsul fibrelor, care avea rostul de a realiza simultan întinderea şi răsucirea fibrelor cu fusul şi furca, roata de tors, transformarea lor în fire şi depănarea lor cu ajutorul vârtelniţelor, continuând cu realizarea ţesutului pe războaie de ţesut orizontale, unde se obţineau ţesăturile, s-a ajuns la confecţionarea unor produse finite într-o gamă foarte variată. Cât priveşte tehnica ţesutului aceasta poate fi simplă, năvădită sau aleasă, ultima fiind cea mai dificilă de realizat şi anume se „aleg prin degete“ având două feţe şi în „droturi“ cu o singură faţă.

 

Spre deosebire de covoare, foile de culme, traistele, desagii, au fondul alb, cu motive geometrice în culori mai pastelate decât cele ale covoarelor.   

 

Reprezentative pentru zonă sunt ţesăturile şi cusăturile, fie de interior, podoabă sau piese de port. Din prima categorie fac parte ţoalele, lepedeele, covoarele, feţele de pernă, foile de perete, feţele de masă, foile de culme. Pe un fond de regulă roşu, se îmbină diverse motive geometrice, florale, cosmice, zoomorfe, culorile predominante fiind de obicei albastru, negru şi galben.

 

 

Adriana Țuțuianu

 

Copyright © 2014 www.turismalba.ro