Publicat in

16 decembrie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Mănăstirea Afteia

O atmosferă plină de pace şi odihnă, în acord cu peisajul care  o înconjoară, te întâmpină la mănăstirea Afteia.

Se află nu departe de Strungari. Până la mănăstire sunt 5 km pe un drum parțial asfaltat, care poate fi parcurs fie pe jos, în plimbare, fie cu maşina.

Prima biserică a fost ridicată pe dealul Plăișor, de către localnicii refugiați aici, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, pentru biruința creștinilor asupra otomanilor, în 1479. Viața călugărească începe pe la jumătatea sec al XVI-lea, mănăstirea numindu-se atunci „Sihăria din Plăișor” și având hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

La mijlocul secolului al XVII-lea, sub conducerea cuviosului Șofronie Mărturisitorul, mănăstirea a devenit principalul centrude luptă pentru apărarea libertății religioase a ardelenilor. Mănăstirea a fost distrusă în 1778, viața monahală fiind reluată aici în 1975.

Mănăstirea Afteia, purtând hramul „Sfinții Constantin și Elena”, impresionează prin aspectul de catedrală, prin căldura și bunăvoința călugărilor și atmosfera de pace ce o aduc fiecăruia dintre cei ce trec pragul. Astăzi, pot fi găzduiți oricând pelerini,  în clădirea special construită pentru ei în afara incintei schitului.

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro