Publicat in

16 decembrie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Mănăstirea Lupșa

Cea mai veche mănăstire de lemn din Transilvania este situată la 10 km de Câmpeni pe DN75, Câmpeni-Turda, pe partea stângă, la 50 m de drumul național.

Ctitorită în anul 1429, de către boierul Stanislau, biserica mănăstirii, ridicată din lemn de stejar, are formă de navă. La început avea doar altar şi naos, dar în 1810 i s-au adăugat pronaosul şi turla cu clopot. După 1993 biserica a fost renovată, tencuită în interior și pictată, iar alături au fost construite alte câteva clădiri (stăreţie, chilii, trapeză şi bucătărie).

Mănăstirea Lupșa era singura mănăstire din zona Apusenilor profund ortodoxă, iar viaţa aşezământului era animată de şcoala bisericească, desfăşurată aici în chilii.

 

De asemenea, exista aici şi o şcoală primară, precum şi un atelier de pictură pe sticlă. Toate acestea au durat până în 1820, când, din cauza presiunilor antiortodoxe, mănăstirea a fost desfiinţată, iar călugării au fost izgoniţi de autorităţile habsburgice. Biserica a fost folosită de către greco-catolici, până în 1948, an în care le-a revenit ortodocşilor.

Astăzi, ea este din nou mănăstire de călugări, cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”.

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro