Publicat in

16 decembrie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Mănăstirea Râmeț

Că te afli în locuri binecuvântate  sau într-un colț de Rai, sunt primele senzații care sunt stârnite de această  mănăstire, Râmeț

did my husband cheat click is my husband cheated on me

Între stâncile golașe, de o frumusețe uluitoare, pe valea Geoagiului, Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi lăcașe religioase,  cel mai puternic centru ortodox din Ardeal. A fost întemeiată în anul 1214, de pustnicii Ghenadie și Romulus, care retrăgându-se în sihăstrie, au găsit adăpost în peșterile săpate în versanții Trascăului.

Mănăstirea, așezământ pentru călugării ortodocși, a fost distrusă în două rănduri în vremile tulburi ale secolului al XVIII-lea, în perioada frământată de luptă a românilor pentru apărarea ortodoxiei. Apoi, a devenit biserică de mir, iar chiliile au fost transformate în școală, aceastea fiind condițiile cu care Curtea de la Viena a permis repararea mănăstirii în anul 1792. Viața monahală și-a reluat cursul pe la 1940 cu destinația de mănăstire pentru călugări.  În 1955 devine mănăstire de maici până în 1960 când este desființată a doua oară și este transformată în cabană turistică.

În anul 1982, mănăstirea primeșete autorizație de funcționare, ca mănăstire de maici, și tot atunci începe construcția noii biserici.

Astăzi, după aproape opt veacuri, și cu o istorie greu încercată, aceeași  atmosferă de evlavie, meditație și rugăciune plutește în aerul mănăstirii. Devenit un mare centru monahal, mănăstirea este alcătuită din biserica veche, biserica nouă, muzeul, chiliile, trapeza, casa de oaspeți și două ateliere de covoare.

Covoarele țesute aici și veșmintele preoțești brodate cu fir de aur și argint sunt cunoscute în țară și străinătate.

Mănăstirea este situată la 34 km nord-vest de Alba Iulia și la 18 km nord vest de Teiuș, pe DJ 750C.

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro