Credit: Rareș Tileagă
Credit: Rareș Tileagă
Credit: Rareș Tileagă
Credit: Rareș Tileagă
Credit: Rareș Tileagă

Publicat in

17 decembrie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Monumentul „Calvarul Aiudului”

Un cimitir simbolic în omagiul zecilor vieți frânte în închisoarea de la Aiud, în perioada comunistă.

did my husband cheat click is my husband cheated on me

La marginea orașului, în locul vechii Râpe a Robilor unde erau aruncați cei uciși, deținuții politici, care au supraviețuit masacrului, împreună cu Biserica Ortodoxă au ridicat un monument de cruci, un schit și un cimitir simbolic.

 

O cruce imensă, „crucea neamului”, susținută de șapte perechi de cruci înalte de 6 metri, cinstește memoria miilor de deținuți politici ce au fost torturați în centrul de exterminare în care s-a transformat închisoarea de la Aiud în perioada comunistă. Importanți oameni ai culturii românești, poeți, filozofi, preoți, generali, intelectuali, toți cei care s-au opus noii puteri, și-au găsit sfârșitul fie în beciurile  închisorii, fiind supuși torturii fizice și psihice și înfometării, fie în afara zidurilor prin împușcare.

 

Schitul de maici „Înălțarea Sfintei Cruci” se află în interiorul acestui monument. Sub altar, într-o cămăruță fără ferestre, numită Osuar, sunt vitrine în care sunt expuse oasele ale celor aruncați în Râpa Robilor, iar pereții sunt acoperiți cu  plăci de marmură, pe care sunt înscrise  numele victimelor.

 

Un cimitir simbolic, format din 40 de cruci de lemn, se găsește nu departe de schit, în locul în care noaptea, erau aruncate trupurile celor care  își pierdeau viața în urma torturii din celule.

 

Localizare: Aiud, str. Eroilor, nr 3

did my husband cheat click is my husband cheated on me

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro