Publicat in

11 noiembrie 2013

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Munții Apuseni

Peșteri impresionante, cascade spectaculoase, creste stâncoase, peisaje și chei fermecătoare, sate străvechi, cu obiceiuri păstrate peste veacuri, motive pentru care Apusenii trebuie să fie descoperiți.

Peșteri impresionante, cascade spectaculoase, creste stâncoase, peisaje și chei fermecătoare, sate străvechi, cu obiceiuri păstrate peste veacuri, motive pentru care Apusenii trebuie să fie descoperiți.

Li se mai spune Ţara de Piatră şi sunt pasiunea speologilor. Potrivit lor, Apusenii ocupă primul loc în Europa ca relief carstic, dovadă fiind atât cele 800 de peşteri, cât şi lanţul de piscuri golaşe, văi adânci şi abrupturi. Şi, totuşi, cuvântul-cheie este „contraste”. Fiecărui peisaj cu stânci îi corespunde unul rural, profund domestic, cu căsuţe de piatră și lemn, căpiţe de fân şi punţi înguste peste ape repezi. E cum ţi-ai imaginat că ar arăta un tărâm rupt de lume. Şi cuprinde patru mari subdiviziuni montane.

 

Munţii Bihor

Recunoscuţi după varietatea uluitoare, graţie abundenţei de peşteri, lacuri, chei, cascade. Sunt rezervaţii ale căror nume au ajuns în cele mai importante topuri naţionale, pentru cel mai mare gheţar de peşteră (Scărişoara), cea mai lată intrare de peşteră (Coiba Mare), cea mai ramificată peşteră (Hodobana) şi cel mai mare lac subteran (Peştera de sub Zgurăşti). Acestea şi multe altele sunt cuprinse în Parcul Natural Apuseni, din care judeţul Alba deţine o treime, reprezentând cea mai populată arie protejată din ţară.

Munţii Bihor înseamnă şi Ţara Moţilor, vestită pentru personalităţile istorice şi pentru miturile legate de localnicii moţi, despre a căror origine sunt peste 70 de teorii. Totodată, nu uita de pârtiile de schi de la Arieşeni, care, odată cu primele ninsori, devin magnet pentru turişti.

 

Munţii Trascău

Munţii Trascău ascund atâtea privelişti-surpriză: de la înălţimile bruşte ale Pietrei Secuiului, la cascada Vânătarelor Ponorului, Trascăul s-a impus deja în preferinţele călătorilor din întreaga Europă. Cuprinde Rimetea, marele sat-monument maghiar, unde turiştii vin în fiecare anotimp pentru splendoarea peisajelor rurale. Tot astfel, Trascăul adăposteşte una din cele mai lungi, mai denivelate, mai dificile peșteri din Europa (Huda lui Papară), cu cea mai mare sală, cel mai lung curs subteran din ţară şi cu una din cele mai mari colonii de lilieci de pe continent. Amintim și Piatra Craivii, vestită pentru cetatea dacică, apoi Poiana Inimii, Iezerul Ighiel, Mănăstirea Râmeţ.

 

Muntele Mare

Nici un alt loc din ţară nu are un nume mai plastic. Muntele Mare este, într-adevăr, mare, fiind recunoscut pentru înălţimile şi habitatul cât se poate de sălbatice. Ceea ce face ca toate locurile de acolo – rezervaţii, mănăstiri – să poarte aceeaşi amprentă. Monumente ale naturii precum Scăriţa Belioara sau Cheile Pociovaliștei se impun net între Carpaţii României prin spectaculozitatea lor, ideală pentru aventurieri şi alpinişti. La polul opus se află şiragul de schituri mănăstireşti, pe Valea Arieşului (la Lupşa, Sub Piatră, Poşaga de Jos), unde încă poţi vedea rânduiala de acum câteva secole, în miresme de tămâie şi mir...

 

Munţii Metaliferi

Având mult mai multe sate decât Muntele Mare, Metaliferii au încă farmecul rural despre care ne vorbesc basmele. Casele se înşiră pe uliţe înguste, la poalele versanţilor, oferind acele panorame după care fotografii aleargă. Te va uimi şi Roşia Montană, celebră pentru rezervele de aur, care a fost, de altfel, un spaţiu minier preferat şi de romani. Dovadă stau galeriile romane şi centrul istoric al comunei, unice în Europa pentru frumusețea arhitecturii, de un farmec citadin aparte.

De asemenea, Metaliferii au un relief extrem de bizar, dominat de prezenţa Detunatelor (stânci ca nişte orgi de biserică) şi a Cheilor Cibului și Glodului, cu aspect zimţat.

 

Copyright © 2014 www.turismalba.ro