Credit: Rareș Tileagă
Credit: Rareș Tileagă

Publicat in

26 noiembrie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Muzeul și Sala Unirii sunt extrem de importante pentru ceea ce înseamnă, astăzi, Transilvania. Aflate vis-à-vis, ca două fortăreţe, ele sunt spaţiile în care istoria s-a scris la propriu. Simboluri ale cetății Alba Iuliei, Muzeul și Sala Unirii sunt obligatorii în agenda oricărei călătorii prin cetate.

Încă de la intrare, clădirea muzeului te uimeşte prin grandoarea şi eleganţa sa. Este una din marile opere ale arhitecturii romantice, construită între 1851 - 1853, remarcându-se mai ales prin plastica rafinată a faţadelor. Conţine peste 100 de încăperi, are trei nivele, două etaje şi un parter, purtând numele de Clădirea Babilon (la origine, avea destinaţie militară și se numea așa pentru că în clădire erau încartiruiți ofițeri din armata austro-ungară, care vorbeau felurite limbi - poloneză, bielorusă, croată, italiană, română, maghiară). Aici, muzeul funcţionează numai din 1968.

 

Ca instituţie, s-a deschis în 1888, trecând prin diverse trepte de evoluţie, unele favorabile, altele nefaste. De la primele zvâcniri ale „Societăţii de istorie, arheologie şi ştiinţe naturale din judeţul Alba”, la activitatea remarcabilă a custodelui Adalbert Cserni şi de la perioada înfloritoare sub conducerea lui Ion Berciu, la declinul generat de intervenţia politicului, după 1948 – muzeul a schimbat sedii şi politici culturale.

 

Este unul din cele mai vestite muzee din ţară, ca patrimoniu şi prestigiu ştiinţific. Itinerariul începe cu epoca paleolitică, parcurge timpurile străvechi până la era dacică, stăruieşte asupra vremurilor romane, apoi străbate Evul Mediu, răscoala lui Horea, Războiul de Independenţă şi acoperă Marea Unire de la 1918, precum şi războaiele mondiale.

 

Costume militare şi populare, petiţii vechi, fotografii de arhivă, arme, tablouri, iconostase şi sculpturi se află cu miile pe culoarele muzeului, în expoziţiile permanente şi evenimente lunare – expoziţii, simpozioane, toate acestea împrospătând viaţa muzeului într-un ritm alert.

 

 

 

 

Sala Unirii

Aici, la 1 Decembrie 1918, a fost semnat Actul Unirii tuturor românilor. În sala principală vei găsi tot ceea ce ţine de Unire, de la steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni (datată 12 octombrie 1918), până la o serie de documente emise cu prilejul marelui eveniment. Şi, tot aici (dar în alte încăperi ale clădirii), există o expoziţie permanentă de etnografie. Expoziţia este deschisă de aproape 50 de ani, de când imobilul Cazinoului Militar, construit între 1898 - 1900, a trecut în administrarea Muzeului Unirii, aflat peste drum.

 

Însă, fie că mergi să admiri războaiele de ţesut şi catrinţele, fie că vrei să vezi steagurile de la Unire, nu uita să laşi o amintire în Cartea de Oaspeţi, aflată la ieşire. Sutele de pagini, încărcate de slove atente vorbesc despre succesul turistic al monumentului.

 

Program de vizitare

marți - duminică:

10:00 - 17:00 (ora 16:30 ultimul vizitator)

 

Program de vară

marţi - duminică:

10:00 - 19:00 (ora 18:30 ultimul vizitator)

 

Tarife

7 lei - adulţi

3,5 lei - elevi, studenţi, pensionari

24 lei - ghidaj Muzeu şi Sala Unirii

100 lei - ghidaj cetate

 

www.mnuai.ro

did my husband cheat read is my husband cheated on me

0 Comentarii

Trimite mesajul
Copyright © 2014 www.turismalba.ro