Credit: www.apusenitour.ro
Credit: www.apusenitour.ro

Publicat in

14 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Peștera de sub Zgurăști

Ascunsă între versanţii abrupţi ai Munţilor Bihor, Peştera de sub Zgurăşti este o surpriză vie ce adăposteşte cel mai mare lac subteran din ţară.

Fără acest loc superb şi imens, Apusenii n-ar mai fi la fel.

 

Departe de privirile oamenilor Peştera de sub Zgurăşti e pur şi simplu ieşită din comun datorită proporţiilor sale copleşitoare. La intrare, avenul are un diametru de 40 m, cu o adâncime de 50 m; peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 m, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii.

 

Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele. 

 

Sala Mare a peşterii e impresionant de mare, având o lungime de 65 m, o lăţime de 40 m şi o boltă înaltă de 35 m. Peştera adăposteşte un lac permanent, cel mai mare din ţară (65 m lungime, 20 m lăţime, 25 m adâncime).

 

Informaţii utile:

 

Categoria şi importanţa   rezervaţiei : Speologică; peşteră sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein) de Interes ştiinţific, şi, în mod subsidiar, turistic.

 

Poziţia geografică:  în partea de sud-est a Munţilor Bihorului, în bazinul superior al Arieşului Mare. Peştera se află în versantul drept al Pârâullui Ordâncuşa, la 900 m altitudine absolută şi la 130 m altitudine relativă faţă de Pârâul Ordâncuşa, şi la l km amonte de confluenţa Ordâncuşa - Garda Seacă. Face parte din rezervaţia complexă Cheile Ordâncusii.

 

Coordonate: 46°28'01"lat. N; 22°50'20" long.E, cu circa 100 m la vest de Peştera Poarta lui Ionele.

 

Căi de acces: Acces dificil pe poteci neclare pe pante repezi din Zgurăşti (cătunul de deasupra Cheilor Ordâncusii) sau de la Peştera Poarta lui Ionele.

 

Dimensiuni: La intrare, peştera este un aven cu 40 m diametru şi 30 m adâncime. Peretele dinspre nord este vertical şi înalt de 80 m, în care, la bază se deschid două intrări ale peşterii, în peşteră există o sală lungă de 120 m, lată de 60 m, cu o boltă de 50 m înălţime.

 

Anul înfiinţării şi documentul de constituire :    1995 . Hotărârea Consiliului Judeţean Alba Nr. 20.

 

Situaţia administrativă: Comuna Garda de Sus.

 

În rezervaţia naturală propriu-zisă se interzice:

- aprinderea focului în aven sau peşteră, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare;

- ruperea formaţiunilor concreţionare;

- degradarea pereţilor prin iscălituri şi scrijilaturi.

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 www.turismalba.ro