Credit: Christian Ciubotărescu
Credit: Christian Ciubotărescu

Publicat in

14 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Peștera Pojarul Poliței

În ținutul puternic carstificat al Munților Bihor, peștera Pojarul Poliței, o peșteră de categoria I, de valoare mondială, impresionează prin farmecul locului, proporțiile și frumusețea sa.

Dacă îţi plac peşterile, pentru belşugul lor uluitor de galerii, fii sigur că vei adora Pojarul Poliţei. Între rezervaţiile Parcului Natural Apuseni e un fel de cireaşă de pe tort, grație exuberanţei neobişnuite a interiorului, care cuprinde săli mari, culoare înguste, lacuri temporare, coloane, stalactite, stalagmite, scurgeri de ape pe pereţi şi coralite. Copleşitor, într-un cuvânt, putând fi asociat decorurilor de gotic flamboaiant... Ca atare, este una dintre peşterile ideale pentru fotografie subterană.

 

Informaţii utile:

 

Categoria şi importanţa rezervaţiei: Speologică; peşteră remarcabilă prin bogăţia şi varietatea formelor concreţionare. Cunoscută în trecut (1929) sub numele de
Peştera de la Pojarul Gheţarului.

 

Poziţia geografică: Peştera Pojarul Poliţei se găseşte în sud-estul Munţilor Bihor, în aria puternic carstificată din bazinul superior al Arieşului Mare. Rezervaţia se află pe versantul sudic al Dealului Pojarului, spre Valea Poliţei, pe stânga pârâului Gârdişoara. Alt. 980 m.

 

Coordonate: 46°29'15" lat. N. 22°48'50" long. E.

 

Căi de acces: Pe DN 75, din Câmpeni până la Garda de Sus, unde spre nord se deschide un drum forestier prin Valea Ordâncuşii la satul Gheţar (18 km), de unde o potecă marcată, se bifurcă într-o poiană, spre vest Peştera Gheţarul de la Scărişoara, iar spre sud, la câteva sute de metrii, coborând la Peştera Pojarul Poliţei şi, în continuare, spre Izbucul Poliţei şi cătunul Garda Seacă, între altitudinea peşterii şi cea a văii colectoare, Gârdişoara, există o diferenţă de circa 300 m.

 

Suprafaţa si limitele: 200 ha. Suprafaţa are în vedere cuprinderea într-o singură arie de strictă protecţie a trei mari obiective speologice: Peştera Gheţarul de la Scărişoara, Avenul din Şesuri şi Peştera Pojarul Poliţei, în final, va face parte din Parcul Natural al Munţilor Apuseni.

 

Clima: Rezervaţia se încadrează în etajul muntos cu influenţe oceanice marcante. Temperatura medie anuală este de 3-4°C. Temperatura medie a lunii ianuarie oscilează între -4...-5°C, iar cea a lunii iulie între 13...14°C. Precipitaţiile atmosferice sunt relativ ridicate, cantitatea medie anuală fiind de l 000-1 200 mm cu un maxim în luna iulie. Durata stratului de zăpadă este de 100-120 zile, iar grosimea medie a statului de zăpadă este de 60-80 cm.

 

Anul înfiinţării  şi  documentul  de  constituire  :   1952,  statut reînnoit  prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 20.

 

Situaţia administrativă: Comuna Garda de Sus; satul Gheţar.

Copyright © 2014 www.turismalba.ro