Credit: Mihai Constantinescu

Publicat in

16 iulie 2014

Comentarii

0 Comentarii

Localizare pe hartă

Vezi pe harta mare

Scărița Belioara

Este un decor monumental, contrastând cu peisajul domol care înconjoară rezervaţia.

În ciuda aspectului lor, seducător pentru orice alpinist, Scărița Belioara nu e tocmai ideală pentru cățărări. Totuși, peisajele stâncoase, modelate de precipitaţii de-a lungul secolelor, merită efortul unei călătorii până acolo.

Locul se impune de la sine prin abrupturile sale însorite, din calcar, prelungite spre cer ca nişte braţe de piatră, formând turle, vârfuri, creste zimţate, cu înălţimi de maxim 1.400 m.

Este un decor monumental, contrastând cu peisajul domol care înconjoară rezervaţia. Aşa-numitul platou calcaros Scăriţa Belioara – Şesul Craiului se încadrează, la sud, într-un ţinut carstic faimos pentru densitatea mare de peşteri, fiecare cu câte un nume rustic (Belioara, Coşul Boului, Fără Fund, Roşie, Lungă, Călugărului, a lui Filip, Colţul Rotund). Nu lipsesc nici speciile extrem de rare de plante iubitoare de căldură (termofile), dat fiind că versanţii rezervaţiei sunt orientaţi spre soare. Iată câteva nume importante: argințica, strugurii ursului, sângele voinicului.

Acces:

  • alt. 1.371 m, 46º29'45'' lat. N; 23º22'30'' long. E

Cum se ajunge:

Rezervaţia se găseşte în estul masivului Muntele Mare, pe cursul mijlociu al Pârâului Poşaga, la    2 km nord de satul Poşaga de Sus. Se merge pe DN 75 pe direcţia Câmpeni – Turda, până la intersecţia cu DC 42, care va duce în satul Poşaga de Jos. De acolo, un drum forestier continuă pe Valea Poşegii până în satul Poşaga de Sus, de unde se face dreapta pe un alt drum forestier, prelungit cu o potecă nemarcată până la baza rezervaţiei. 

 

Copyright © 2014 www.turismalba.ro