Publicat in
26 noiembrie 2014
Păstrarea tradiţiilor asigură locul bine stabilit în istorie al unui popor, dar şi respectul generaţiilor ce vor veni.
Păstrarea tradiţiilor asigură locul bine stabilit în istorie al unui popor, dar şi respectul generaţiilor ce vor veni. Situată ca spațiu simbolic în Munţii Bihor, Ţara Moţilor (cuprinzând Valea Arieșului Mare și Valea Arieșului Mic) nu face excepţie de la regulă, fiind vestită în ţară şi peste hotare.
Specifică acestor zone bogate în păduri este prelucrarea lemnului, perpetuată din vechime. În muzeele etnografice vei admira obiecte din lemn, legate de viaţa sătenilor (linguri, fluiere, tulnice), elemente de arhitectură tradiţională sau piese de mobilier ţărănesc (lăzi de zestre, cuiere), tot așa cum în casele localnicilor vei vedea covoare țesute la război, ștergare superb ornamentate, vase de lut și blide atârnate de grinzi și pereți, care confirmă rădăcinile locului.
Dar poate cel mai important lucru, cel mai specific, care definește Ţara Moţilor, este tulnicul. Adică tradiţia producerii şi folosirii tulnicului. În Apuseni – „cetatea de piatră” a moţilor – tradiţia tulnicelor s-a păstrat din vechime, sunetul lor prelung amintind de armonia întâlnirilor din vremuri de datini şi sărbătoare, dar şi de chemarea autoritară a ceasurilor de primejdie. Lucrat în lemn, sub formă uşor conică, tulnicul e un instrument muzical asemănător buciumului, folosit şi în Carpații Orientali, însă numai în Apuseni sub această denumire. A apărut ca necesitate, fiind folosit în diverse împrejurări ca mijloc de comunicare între locuitorii satelor aflate la distanţă. Sunetul tulnicelor purta mesaje de necaz sau bucurie între păstorii plecaţi cu turme la păscut, chemări la şezători, dar şi semnale pentru atenţionarea diverselor primejdii. Ornamentaţia pirogravată surprinde vechi simboluri cu rezonanţe magice.
Este simbolul Ţării Moţilor, în notele sunetului său grav împletindu-se frumuseţea tainică a meleagurilor ardelene, onestitatea şi curajul locuitorilor, desfătarea obiceiurilor şi tradiţiilor, măiestria meşteşugurilor şi portului popular, istoria zbuciumată şi demnitatea faptelor de legendă. De remarcat este că instrumente cu forme și funcțiuni aproape identice se mai regăsesc în doar câteva locuri pe Pământ. În Europa, mai pot fi întâlnite în Alpi (cu numele de „alpenhorn”) și în Bucovina (cu numele de „bucium”).
adriana ● acum 934 zile
Din fericire tara motilor exista inca, din pacate ea este tot mai pătata de modernitate. Oare pentru cat timp o sa ne mai bucuram de traditia autentica oameni buni?
Completează formularul de mai jos pentru a ne contacta.
Strada Piața I. I. C. Brătianu, nr. 1
Alba Iulia, jud. Alba, 510118
Telefon 004 0258 813 380
Fax 004 0258 812 694
Comentarii
1 Comentarii